Vad innebär de svenska mervärdena i våra livsmedel? (arr. LRF Sydost)

Plats: Vad innebär de svenska mervärdena i våra livsmedel? (arr. LRF Sydost)

Tidpunkt: 2018-09-08 11:30 - 12:30

Föreläsare:

Vi marknadsför ofta våra svenska livsmedel med att de har viktiga och värdefulla mervärden, men vad är det som skiljer våra produkter från det som importeras. Är inte lagstiftningen densamma i t ex hela EU?

Här nedan ser du några punkter som utmärker svensk livsmedelsproduktion:

  • Vi har generellt väldigt god djurhälsa och ett bra smittskydd.
  • Friska djur behöver inte behandlas. Sverige har lägst antibiotikaförbrukning i hela EU till våra djur.
  • Vår djurskyddslag är strängast i världen. T ex har grisarna enligt lag mer utrymme och strö i boxen.
  • Det är förbjudet att trimma hönornas näbbar eller att klippa av knorren på grisar.
  • Endast Sverige och Finland har lagkrav på att våra kor ska gå ute på bete på sommaren.
  • Alla djur måste bedövas innan slakt.
  • Användningen av växtskyddsmedel är låg och den som använder dem måste ha relevant utbildning.
  • Den svenska mjölkens klimatpåverkan är 44 % lägre per kilo än det globala genomsnittet.
  • Svensk kyckling och svenska ägg är fria från salmonella, detta gäller även nöt och griskött.

Vill du veta mer kom, ställ frågor och diskutera.

Välkomna LRF Sydost

Om föreläsaren

Hem
x