Matglädje (arr. Findus Special Foods)

Plats: Matglädje (arr. Findus Special Foods)

Tidpunkt: 2018-09-07 14:00 - 15:00

Föreläsare: Ewa Hansson, leg. dietist och Special Foods Manager på Findus.

När vi blir äldre är det många som av olika anledningar har dålig aptit och äter för lite med stor risk för undernäring som följd. I många fall beror det på tugg- och sväljsvårigheter men dålig aptit kan också orsakas av olika sjukdomar eller allmän orkeslöshet som drabbar många äldre.
Hur kan vi underlätta för de äldres i måltidssituationen för att minska risken för undernäring? Vi vet att en person som är undernärd lättare blir infekterad och drabbas dessutom allvarligare av enkla infektioner som t ex förkylningar eller influensa. Detta påverkar både välbefinnandet och livskvaliteten.

För att få i sig tillräckligt mycket näring under dagen behövs små näringstäta måltider jämt utspridda under dagen. Varje måltid/mellanmål måste vara som ett litet krutpaket av framför allt energi och protein . I min föreläsning kommer jag gå igenom Livsmedelsverkets rekommendationer samt ge konkreta exempel på hur vi kan anpassa dagsmenyn utifrån de äldres behov.

Om föreläsaren

Ewa Hansson, leg. dietist och Special Foods Manager på Findus. Special Foods jobbar med mat för äldre, framför allt med fokus på de som behöver annan konsistens på maten och/eller mer näringstät mat.

Hem
x