Välkommen till MAT Kunskapsbuffé

Nu är höstens alla digitala seminarier genomförda! Totalt finns nu 11 kostnadsfria föreläsningar att titta på fram till sista mars 2021. Samtliga seminarier riktar sig till dig som på något sätt jobbar med lokal mat. Kanske du som producerar eller förädlar råvaror, bedriver lantbruk, restaurang eller arbetar inom offentliga måltidsorganisationer. Kanske funderar du på att starta livsmedelsföretag? Här finns massor av bra information till dig!

Bakgrund

Seminarier och föreläsningar har alltid varit en viktig del av MAT, för att öka kunskapen kring matens betydelse ur flera perspektiv. I år vill vi belysa vikten av lokalt producerad mat genom att rikta hela seminarieprogrammet till just de som jobbar med lokal mat. Under hösten 2020 har flertalet digitala föreläsningar och kurser publicerats på denna webbsida. Alla seminarier är kostnadsfria och flertalet kommer ligga kvar att titta på när det passar dig. Du kommer kunna välja och vraka mellan olika teman och komma tillbaka och titta igen – en buffé av kunskap att ta del av, helt enkelt.

Elva föreläsningar att ta del av:

1 december – Bonden – den nya stjärnan! Hur bra procentled bygger topprestauranger. 
Anna Norström, mat- och resejournalist med fokus på Fine Dining. Intervju med Per Bengtsson, PM & Vänner.

Vad är hemligheten bakom maten på världens bästa restauranger? Det är ganska enkelt, egentligen! Det handlar om bra råvaror. Producenten, bonden, odlaren – det är där allt startar i det kugghjul som är en restaurang. I den här föreläsningen tar vi ett titt på hur nära samarbeten skapat världens bästa restauranger; ur ett makro- till mikroperspektiv. Vi kollar in goda exempel från i kök runt om i världen och Sverige, och vi pratar om vad en forager gör. Föreläsningen avslutas med en intervju med Per Bengtsson på PM & Vänner som bland annat berättar om vad “Vänner” står för och hur de arbetar med att få lokala ingredienser på sina menyer.

_________________________________________________

24 november – Svenska baljväxter på menyn – ett hållbart alternativ 
Pernilla Tidåker (Lektor på SLU) samt digitalt studiebesök på Kastebergs Gård.

Baljväxter är bra på så många sätt, de är goda, hälsosamma och skonsamma för klimatet. Men hur ser det ut i butikshyllan, var kommer bönor, linser och ärtor ifrån? Hur hållbara blir baljväxterna när de reser över halva jordklotet? Hur går det med odlingen av bönor, linser och ärtor i Sverige?

I detta avsnitt får vi följa med till Sveriges lantbruksuniversitet där forskaren Pernilla Tidåker berättar om hur det ser ut i våra butikshyllor, importens nackdelar och möjligheterna för svenskodlade baljväxter. Det blir även ett digitalt studiebesök på Kastebergs gård utanför Ljungby där vi får ta del av deras erfarenheter kring att odla baljväxter.

_________________________________________________

3 november – Upphandling för små producenter
Jens Vikingsson (Måltidsresurs) och Magnus Hörberg (Holmahult Östregård Andelsodling)

Hur funkar det att vara leverantör till offentlig verksamhet, kommun och region? I denna föreläsning träffar vi Jens Vikingsson, i grunden kock och med erfarenhet som kommunal måltidschef där han skapade flera avtal med lokala producenter. Jens ger oss delvis internationell inspiration och påvisar även de värden som affärer mellan den lokala bonden och det offentliga kan ha – exempelvis i pedagogiska syften.

Vi gör även ett studiebesök på andelsodlingen Holmahult Östregård som levererar grönsaker till Tingsryds kommun i södra Småland. Där berättar företagaren och odlaren Magnus Hörberg som verksamheten och hur det gick till när de blev leverantörer till kommunen. Bland annat nämner Magnus att avtalet har bidragit till utveckling både för dem och för kommunens personal. Ett win-win på många sätt.

_________________________________________________

27 oktober – Livsmedelsberedskap – vem bär ansvaret? 
Samuel Palmblad (Kulturparken Småland), Max Hector (Länsstyrelsen Kronoberg) Mikaela Johnsson (Grisbonde i Hamneda).

Historiskt sett har Sverige haft en stark livsmedelsberedskap med depåer över hela landet. Under Coronakrisen har vår låga självförsörjningsgrad blivit belyst, och riskerna med att så stor del av alla livsmedel vi konsumerar är importvaror. I detta seminarium berörs bland annat frågorna; Vilka kriser kan lantbruket ha beredskap för och när behöver samhället rycka in? Hur samarbetar vi mellan företag och stat för att tillsammans bygga upp en livsmedelsberedskap i Sverige? Hur har livsmedelsberedskapen sett ut historiskt och kan vi lära oss av det? 

Seminariet belyser frågan såväl historiskt som praktiskt, i form av Byggnadsantikvarie Samuel Palmblad från Kulturparken Småland som ger det historiska perspektivet. Lantbrukaren och LRF-ledamot Mikaela Johnsson som resonerar kring lantbrukets roll i krisberedskap och Max Hector, Beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg som lyfter vikten av samverkan mellan företag och stat för Sveriges krisberedskap.

_________________________________________________

20 oktober – Sälj mer i din gårdsbutik!
Björn Salomonsson, Retailbjörnen AB samt Anna Håkansson, Långsryds gårdsbutik, Jonas Rudenstam, Rudenstams gårdsbutik

Välkommen till en föreläsning om merförsäljning, kundbemötande och service. Det är också en föreläsning om att våga och satsa, att utveckla en verksamhet och driva företag. Inleder på temat gör Björn Salomonsson, med mångårig erfarenhet av såväl sälj som att vara en inspirerande talare. Björn kommer ge dig några tankeställare om att förstå din kund och på så vis öka serviceupplevelsen och sälja mer. Föreläsningen kompletteras med två digitala studiebesök, varav ett på Rudenstams Gårdsbutik utanför Jönköping. Där berättar Jonas Rudenstam om gårdsbutikens start och utveckling, som idag är en destination i sig. Därefter gör vi ett besök på Långsryds Gårdsbutik utanför Lammhult, där Anna Håkansson berättar om hur hon såg potential och började utveckla gården hemmavid. Anna lyfter bland annat vikten av att vara affärsmässig och att vara noga med sitt sortiment.

_________________________________________________

13 oktober Småskaligt i storhandeln – om att sälja sin produkt via mataffärer
Håkan Seiborg, ICA Maxi samt Birgitta Starck och Thomas Kanestad, Stensåkra Charkuteri & Deli

Välkommen till en lite kortare föreläsning som introducerar hur du som mindre producent kan sälja via mataffärer och handeln. Håkan Seiborg, handlare på ICA Maxi i Växjö berättar hur ICA arbetar med sina leverantörer och ger tips på vad du som producent behöver tänka på gällande exempelvis märkning och etiketter.
Vi gör även ett digitalt studiebesök på Stensåkra Charkuteri & Deli i Vetlanda, Småland, där Birgitta Starck och Thomas Kanestad berättar hur deras resa har varit. De har gått från att vara helt nya i branschen till att våga satsa, utveckla produkten och nu finnas över hela Sverige.

_________________________________________________

6 oktober – Vilthanteringskurs och viltinspiration
Pär-Ola Andersson, Skånska vilt AB

Följ med till Skånska vilt i Sjunkaröd, en vilthanteringsanläggning med gårdsbutik, eget utbildningskök och vildsvinshägn. Pär-Ola Andersson som har byggt upp verksamheten från grunden berättar och inspirerar genom sin resa.

I seminariet får du även ett smakprov på en vilthanteringskurs med goda råd kring hur du som jägare ska hantera viltet efter skottet för att få optimalt utbyte av ditt vilt. Du får lära dig knep kring passning, hygien och transport till vilthanteringsanläggning.

_________________________________________________

29 september – Supermat från Småland
Anna K Sjögren (Kostvetare och livsmedelsjournalist) och Anna Blücher (Lektor på Linnéuniversitetet).

Behövs açaibär? Vi har ju lingon! Idag är det trendigt att äta och leva hälsosamt men många tror att det krävs fröer, frukter och nötter från andra sidan av jordklotet för att äta sunt. I själva verket finns det mängder av nyttiga råvaror och livsmedel att välja på av allt det som produceras i Småland och på Öland. Några exempel på supermat från vår egen region är bönor, fullkornsbröd, lök och lingon.

Anna Blücher och Anna K Sjögren har nyligen sammanfattat de hälsomässiga fördelarna för råvaror som produceras i Småland och på Öland i en rapport, på uppdrag av Region Kalmar Län. Anna Blücher är lektor vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon är mikrobiolog med koppling till livsmedel och har undervisat inom området livsmedelsvetenskap inklusive mikrobiologi sedan 1980. Anna K Sjögren är kostvetare och frilansjournalist inom området livsmedel, konsumentfrågor och hälsa.

_________________________________________________

22 september – Regenerativt jordbruk och storskaligt naturbete
Märta Jansdotter (Gröna Gårdar) och Bengt Svensson (Törlands Lantbruk).

En av Sveriges frontfigurer när det kommer till Regenerativt jordbruk är Märta Jansdotter – VD för Gröna gårdar. I detta seminarium berättar hon om Regenerativt jordbruk. I regenerativt jordbruk arbetar man för att bygga upp jordarna istället för att utarma dem. Det görs genom att minimera plöjning, ha jorden beväxt och inte bar, odla fleråriga grödor och framför allt genom att låta betande djur sätta fart på fotosyntesen via sitt gödsel och betande. Vissa kallar det regenerativa jordbruket för ekologiskt 2.0.

Du kommer även få följa med till Törlans lantbruk i Halland där Bengt Svensson berättar om hur de bedriver storskaligt naturbete och hur miljömässiga och ekonomiska fördelar kan gå hand i hand.

_________________________________________________

15 september – Hur blir man mathantverkare? Så här kan Eldrimner hjälpa dig.
Anna Berglund (Eldrimner) och Elisabeth Erikson (Eriksons Cottage).

Har du en dröm om att jobba med lokal mat? Kanske producerar du livsmedel idag och vill börja förädla era produkter? Att vara mathantverkare är att jobba med produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Om detta och mycket mer berättar Anna Berglund från Eldrimner. Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk och besitter stor kunskap om olika typer av mattillverkning.

I denna föreläsning gör vi även ett digitalt studiebesök hos Elisabeth Erikson som driver Eriksons Cottage, strax utanför Hestra. Elisabeth bytte karriär och blev mathantverkare hemma på gården där hon är fjärde generationen. Vi får en inblick i hennes verksamhet och hon berättar om sin resa, om lärdomar på vägen, vikten av nätverk och vilka planer som ligger framöver.

_________________________________________________

8 september – Tre sätt att lyckas med din kommunikation
Bianca Brandon Cox (Visit Sweden).

Gör dig redo för en föreläsning med massvis av konkreta tips och goda exempel på smart kommunikation för dig som jobbar med mat.

Bianca pratar i filmen om att:

  • Optimera dina kommunikationskanaler
  • Skapa innehåll som engagerar i Sociala Medier
  • Annonsering i Facebook och Instagram

Bianca Brandon Cox är projektledare för kunskapsspridningen inom Måltidsprogrammet på Visit Sweden. Hon har en bakgrund som matfotograf, filmare och Content Manager för fem restauranger i Stockholm.

_________________________________________________

Kontakt

För frågor angående seminarier, kontakta projektledare Karin Malm:

E-post
Telefon 0470-73 32 75