Välkommen till MAT Kunskapsbuffé 2020

Nu är höstens digitala seminarier igång! Totalt blir det 14 kostnadsfria föreläsningar, där en ny föreläsning släpps varje vecka från 1 september till 1 december. Samtliga kommer ligga kvar att titta på året ut. Välkommen att ta del av MAT Kunskapsbuffé 2020!

Bakgrund

Seminarier och föreläsningar har alltid varit en viktig del av MAT, för att öka kunskapen kring matens betydelse ur flera perspektiv. I år vill vi belysa vikten av lokalt producerad mat genom att rikta hela seminarieprogrammet till just de lokala producenterna. Vanligtvis riktar sig seminarieprogrammet till såväl branschfolk som till en intresserad allmänhet. Men just producenterna har ofta svårt att ta del av all den kunskap som presenteras på MAT, eftersom man är upptagen med sin försäljning i det stora MAT-tältet. Därför riktar sig nu samtliga föreläsningar till dig som producerar, förädlar, bedriver lantbruk eller funderar på att starta livsmedelsföretag.

Under hösten 2020 kommer flertalet digitala föreläsningar och kurser publiceras på denna webbsida, på teman som berör dig i producentledet. Alla seminarier är kostnadsfria och flertalet kommer ligga kvar att titta på när det passar dig. Du kommer kunna välja och vraka mellan olika teman och komma tillbaka och titta igen – en buffé av kunskap att ta del av, helt enkelt.

Anmälan till MAT Kunskapsbuffé 2020

Vill du få en påminnelse inför varje föreläsning som publiceras? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev via formuläret: TILL ANMÄLAN.

Kommande program – uppdateras löpande

1 december – Bonden – den nya stjärnan! Hur bra procentled bygger topprestauranger. Anna Norström, mat- och resejournalist med fokus på Fine Dining. Intervju med Per Bengtsson, PM & Vänner.

Publicerade föreläsningar

24 november – Svenska baljväxter på menyn – ett hållbart alternativ 
Pernilla Tidåker (Lektor på SLU) samt digitalt studiebesök på Kastebergs Gård.

Baljväxter är bra på så många sätt, de är goda, hälsosamma och skonsamma för klimatet. Men hur ser det ut i butikshyllan, var kommer bönor, linser och ärtor ifrån? Hur hållbara blir baljväxterna när de reser över halva jordklotet? Hur går det med odlingen av bönor, linser och ärtor i Sverige?

I detta avsnitt får vi följa med till Sveriges lantbruksuniversitet där forskaren Pernilla Tidåker berättar om hur det ser ut i våra butikshyllor, importens nackdelar och möjligheterna för svenskodlade baljväxter. Det blir även ett digitalt studiebesök på Kastebergs gård utanför Ljungby där vi får ta del av deras erfarenheter kring att odla baljväxter.

17 november – Hantverksmejeriets produkter – förutsättningar, möjligheter och inspiration
Sofia Ågren (Eldrimner) och digitalt studiebesök på ett gårdsmejeri. Hantverksmejeriets produkter – möjligheter och inspiration.

Den här föreläsningen är för dig som är nyfiken på mejeristens hantverk! Du kanske har tillgång till mjölk som du skulle vilja förädla, kanske går du och smygdrömmer om att starta mejeri, kanske har du redan kommit igång?

Sofia Ågren, mejeriansvarig på Eldrimner med mångårig erfarenhet av ostproduktion och ostförsäljning, ger en massa tips på vad man kan tänka på när man ska förädla mjölk till mejeriprodukter. Hon ger också svar på vad en bra ost är..!

Sofia ger konkreta tips för en rad olika mejeriprodukter; från hårdostar till blåmögelostar, stekostar och salladsostar, samt smör och glass, med mera.

10 november Andelsmat gånger 2
Tessan Nordeman och Emma Lundgren, andelsjordbrukare

Andelsmat – från vår jord till ditt bord
Vill du veta mer om andelsmat och vad det innebär att äga andelar i ett lantbruk? Då är denna digital föreläsning om andelsmat, som riktar sig till dig som är konsument, helt perfekt. Andelsjordbruk är ett sätt för dig att veta var din mat kommer ifrån och att få nyskördat under hela säsongen utan att behöva odla själv! Genom att handla från ett andelsjordbruk stöttar du dessutom lokal matproduktion och får mat som odlats med en stor mångfald.

Småskaligt i storköken – andelsjordbruk i offentliga kök
Jobbar du i ett offentligt kök eller som upphandlare i offentlig sektor och är intresserad av bra råvaror? Då kan du få inspiration här!
I denna föreläsning, som riktar sig till den offentlig sektorn ryms förklaringar, tips och erfarenheter om vad det innebär som storkök att vara andelsägare. Vi går igenom modellen och hur er verksamhet kan få ett lyft genom att handla lokalt och säsongsanpassat.
I några kommuner runt om i Sverige har man lyckats upphandla andelar från lokala producenter som senare kunnat användas till delikat och hälsosam mat i olika kommunala verksamheter. Kan vi skapa detta lokala samarbete, som gynnar både storköken och producenterna, i fler kommuner?

Emma Lundberg driver ett andelsjordbruk med grönsaksodling. Hon har levererat grönsaker till Kinda kommun under tre år. Emma sitter i styrelsen i föreningen Andelsjordbruk Sverige och drivet företaget Livslotten i södra Östergötland.
Tessan Nordeman driver ett andelsjordbruk med biodling. Tessan sitter också i styrelsen i föreningen Andelsjordbruk Sverige och driver företaget Bigård Birgitta i södra Småland

3 november – Upphandling för små producenter
Jens Vikingsson (Måltidsresurs) och Magnus Hörberg (Holmahult Östregård Andelsodling)

Hur funkar det att vara leverantör till offentlig verksamhet, kommun och region? I denna föreläsning träffar vi Jens Vikingsson, i grunden kock och med erfarenhet som kommunal måltidschef där han skapade flera avtal med lokala producenter. Jens ger oss delvis internationell inspiration och påvisar även de värden som affärer mellan den lokala bonden och det offentliga kan ha – exempelvis i pedagogiska syften.
Vi gör även ett studiebesök på andelsodlingen Holmahult Östregård som levererar grönsaker till Tingsryds kommun i södra Småland. Där berättar företagaren och odlaren Magnus Hörberg som verksamheten och hur det gick till när de blev leverantörer till kommunen. Bland annat nämner Magnus att avtalet har bidragit till utveckling både för dem och för kommunens personal. Ett win-win på många sätt.

27 oktober – Livsmedelsberedskap – vem bär ansvaret? 
Samuel Palmblad (Kulturparken Småland), Max Hector (Länsstyrelsen Kronoberg) Mikaela Johnsson (Grisbonde i Hamneda).

Historiskt sett har Sverige haft en stark livsmedelsberedskap med depåer över hela landet. Detta har dock ansetts onödigt och monterats ned. Under Coronakrisen har vår låga självförsörjningsgrad blivit belyst, och riskerna med att så stor del av alla livsmedel vi konsumerar är importvaror. I detta seminarium berörs bland annat frågorna; Vilka kriser kan lantbruket ha beredskap för och när behöver samhället rycka in? Hur samarbetar vi mellan företag och stat för att tillsammans bygga upp en livsmedelsberedskap i Sverige? Hur har livsmedelsberedskapen sett ut historiskt och kan vi lära oss av det? 

Seminariet belyser frågan såväl historiskt som praktiskt, i form av Byggnadsantikvarie Samuel Palmblad från Kulturparken Småland som ger det historiska perspektivet. Lantbrukaren och LRF-ledamot Mikaela Johnsson som resonerar kring lantbrukets roll i krisberedskap och Max Hector, Beredskapsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg som lyfter vikten av samverkan mellan företag och stat för Sveriges krisberedskap.

20 oktober – Sälj mer i din gårdsbutik!
Björn Salomonsson, Retailbjörnen AB samt Anna Håkansson, Långsryds gårdsbutik, Jonas Rudenstam, Rudenstams gårdsbutik

Välkommen till en föreläsning om merförsäljning, kundbemötande och service. Det är också en föreläsning om att våga och satsa, att utveckla en verksamhet och driva företag. Inleder på temat gör Björn Salomonsson, med mångårig erfarenhet av såväl sälj som att vara en inspirerande talare. Björn kommer ge dig några tankeställare om att förstå din kund och på så vis öka serviceupplevelsen och sälja mer. Föreläsningen kompletteras med två digitala studiebesök, varav ett på Rudenstams Gårdsbutik utanför Jönköping. Där berättar Jonas Rudenstam om gårdsbutikens start och utveckling, som idag är en destination i sig. Därefter gör vi ett besök på Långsryds Gårdsbutik utanför Lammhult, där Anna Håkansson berättar om hur hon såg potential och började utveckla gården hemmavid. Anna lyfter bland annat vikten av att vara affärsmässig och att vara noga med sitt sortiment.

13 oktober Småskaligt i storhandeln – om att sälja sin produkt via mataffärer
Håkan Seiborg, ICA Maxi samt Birgitta Starck och Thomas Kanestad, Stensåkra Charkuteri & Deli

Välkommen till en lite kortare föreläsning som introducerar hur du som mindre producent kan sälja via mataffärer och handeln. Håkan Seiborg, handlare på ICA Maxi i Växjö berättar hur ICA arbetar med sina leverantörer och ger tips på vad du som producent behöver tänka på gällande exempelvis märkning och etiketter.
Vi gör även ett digitalt studiebesök på Stensåkra Charkuteri & Deli i Vetlanda, Småland, där Birgitta Starck och Thomas Kanestad berättar hur deras resa har varit. De har gått från att vara helt nya i branschen till att våga satsa, utveckla produkten och nu finnas över hela Sverige.

6 oktober – Vilthanteringskurs och viltinspiration
Pär-Ola Andersson, Skånska vilt AB

Följ med till Skånska vilt i Sjunkaröd, en vilthanteringsanläggning med gårdsbutik, eget utbildningskök och vildsvinshägn. Pär-Ola Andersson som har byggt upp verksamheten från grunden berättar och inspirerar genom sin resa.

I seminariet får du även ett smakprov på en vilthanteringskurs med goda råd kring hur du som jägare ska hantera viltet efter skottet för att få optimalt utbyte av ditt vilt. Du får lära dig knep kring passning, hygien och transport till vilthanteringsanläggning.

_________________________________________________

29 september – Supermat från Småland
Anna K Sjögren (Kostvetare och livsmedelsjournalist) och Anna Blücher (Lektor på Linnéuniversitetet).

Behövs açaibär? Vi har ju lingon! Idag är det trendigt att äta och leva hälsosamt men många tror att det krävs fröer, frukter och nötter från andra sidan av jordklotet för att äta sunt. I själva verket finns det mängder av nyttiga råvaror och livsmedel att välja på av allt det som produceras i Småland och på Öland. Några exempel på supermat från vår egen region är bönor, fullkornsbröd, lök och lingon.

Anna Blücher och Anna K Sjögren har nyligen sammanfattat de hälsomässiga fördelarna för råvaror som produceras i Småland och på Öland i en rapport, på uppdrag av Region Kalmar Län. Anna Blücher är lektor vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon är mikrobiolog med koppling till livsmedel och har undervisat inom området livsmedelsvetenskap inklusive mikrobiologi sedan 1980. Anna K Sjögren är kostvetare och frilansjournalist inom området livsmedel, konsumentfrågor och hälsa.

_________________________________________________

22 september – Regenerativt jordbruk och storskaligt naturbete
Märta Jansdotter (Gröna Gårdar) och Bengt Svensson (Törlands Lantbruk).

En av Sveriges frontfigurer när det kommer till Regenerativt jordbruk är Märta Jansdotter – VD för Gröna gårdar. I detta seminarium berättar hon om Regenerativt jordbruk. I regenerativt jordbruk arbetar man för att bygga upp jordarna istället för att utarma dem. Det görs genom att minimera plöjning, ha jorden beväxt och inte bar, odla fleråriga grödor och framför allt genom att låta betande djur sätta fart på fotosyntesen via sitt gödsel och betande. Vissa kallar det regenerativa jordbruket för ekologiskt 2.0.

Du kommer även få följa med till Törlans lantbruk i Halland där Bengt Svensson berättar om hur de bedriver storskaligt naturbete och hur miljömässiga och ekonomiska fördelar kan gå hand i hand.

_________________________________________________

15 september – Hur blir man mathantverkare? Så här kan Eldrimner hjälpa dig.
Anna Berglund (Eldrimner) och Elisabeth Erikson (Eriksons Cottage).

Har du en dröm om att jobba med lokal mat? Kanske producerar du livsmedel idag och vill börja förädla era produkter? Att vara mathantverkare är att jobba med produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Om detta och mycket mer berättar Anna Berglund från Eldrimner. Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk och besitter stor kunskap om olika typer av mattillverkning.

I denna föreläsning gör vi även ett digitalt studiebesök hos Elisabeth Erikson som driver Eriksons Cottage, strax utanför Hestra. Elisabeth bytte karriär och blev mathantverkare hemma på gården där hon är fjärde generationen. Vi får en inblick i hennes verksamhet och hon berättar om sin resa, om lärdomar på vägen, vikten av nätverk och vilka planer som ligger framöver.

_________________________________________________

8 september – Tre sätt att lyckas med din kommunikation
Bianca Brandon Cox (Visit Sweden).

Gör dig redo för en föreläsning med massvis av konkreta tips och goda exempel på smart kommunikation för dig som jobbar med mat.

Bianca pratar i filmen om att:

  • Optimera dina kommunikationskanaler
  • Skapa innehåll som engagerar i Sociala Medier
  • Annonsering i Facebook och Instagram

Bianca Brandon Cox är projektledare för kunskapsspridningen inom Måltidsprogrammet på Visit Sweden. Hon har en bakgrund som matfotograf, filmare och Content Manager för fem restauranger i Stockholm.

_________________________________________________

1 september – Att skapa attraktiva måltidsupplevelser.
Frida Wallén (Visit Sweden) och Lisa Lemke (Skrea Matbruk).
Vad lockar den matintresserade besökaren och vad förväntar den sig? Kan jag erbjuda matupplevelser på min plats? Vad behöver jag då tänka på?

Om detta och mycket mer berättar matkreatören Lisa Lemke, som driver en mix av verksamheter på Skrea Backe utanför Falkenberg. Lisa har skapat ett hållbart besöksmål på sin plats, där hon både bor och verkar. I denna föreläsning är vi välkomna hem till Lisa där hon berättar om sin resa.

Inleder föreläsningen gör Frida Wallén från Visit Sweden, projektledare för måltidsturism. Både Frida och Lisa talar om vikten av samarbete och värdskap för att lyckas.

_________________________________________________

Kontakt

För frågor angående seminarier, kontakta projektledare Karin Malm:

E-post
Telefon 0470-73 32 75