Seminarier

Under två dagar i september skapar vi en nationell mötesplats i Växjö där du kan uppleva, smaka, sprida och få kunskap, inspirera och inspireras och skapa debatt om mat utifrån hållbarhetsperspektiv, folkhälsoperspektiv och måltiden som helhet.

Seminarier och föreläsningar är en viktig del av MAT, för att öka kunskapen kring matens betydelse ur flera perspektiv. Seminarierna riktas både till branschfolk – alla de som på något sätt arbetar med mat, vare sig det är i offentlig eller privat verksamhet – och en allmänhet som har ett intresse av mat, folkhälsa och hållbarhet. Alla seminarier är kostnadsfria för besökarna. Förra året hade vi över 2000 besök på våra seminarier. Tack alla som kom!

Vill du arrangera ett seminarium under MAT2019? Vänligen fyll i din anmälan via denna länk eller kontakta projektledare för seminarieprogram Karin Malm, snarast. karin Malm, , +46 470 73 32 75.

Seminarieprogrammet för MAT2019 uppdateras löpande.

13 september

Växjö Konserthus - 09:00

Integrerade pedagogiska måltider – från förskola, skola och fritids

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 09:00 -10:30, 13 september

Föreläsare: Frida Ambjörnsson, Julia Hansson, Hanna Sepp och Nadja Virke

Syftet med seminariet är att belysa vikten av att arbeta med måltiden som pedagogisk resurs för att främja hälsosamma och hållbara matvanor. Vi vill visa på den röda tråden i arbetet med integrerade pedagogiska måltider – från förskola till högstadiet. Seminariet arrangeras av Måltid Sverige.

Vänninor till vänninor

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 09:00 -10:30, 13 september

Föreläsare: Golnoush Lundén Keshavarzi

Vänninor till vänninor är ett projekt som fått uppmärksamhet runt om i Sverige. Målgruppen är invandrarkvinnor som lever i ett utanförskap och en utsatthet på grund av psykisk och social ohälsa. Störst fokus för projektet är att stärka deras självförtroende samt att förbättra deras hälsa med hjälp av matlagning och gemenskap. Seminariet arrangeras av Alvesta kommun.

Validering som verktyg för kompetensförsörjning inom Hotell och restaurangbranschen

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 09:00 -12:00, 13 september

Föreläsare: HRF, region Kronoberg och UHR utbildning AB

Inom hotell- och restaurangbranschen är det många som saknar papper på sin kunskap. Genom att validera sina kunskaper omvandlas det man lärt sig genom praktiskt arbete till formell kunskap. Validering är alltså inte utbildning eller praktik utan en metod som leder till ett skriftligt kunskapsbevis. Seminariet arrangeras av Hotell- och restaurangfacket.

Växjö Konserthus - 11:00

Klimatsmart viltkött i storköken

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:00 -12:30, 13 september

Föreläsare: Torsten Mörner

Viltkött kan ses som ett mycket klimatsmart kött, ja helt enkelt en resurs som springer runt i skogarna. Under detta seminarium kommer vi få diskutera viltköttets potential och undersöka vilka möjligheter som finns för att servera mer viltkött i kommunernas och regionens storkök. Seminariet arrangeras av Länsstyrelsen.

Hur kan du arbeta för att få konsumenter att välja hållbar mat?

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:00 -12:30, 13 september

Föreläsare: Emma Schütt och Maria Nyquist

Sustainable food in European Green Leaf Network cities

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:00 -12:30, 13 september

Föreläsare: Environmental officers from the various cities

A lot of interesting things are going on in Växjö related to food and sustainability. But what is going on in other parts of Europe? In this seminar we will listen to experiences, challenges, solutions and projects from cities in Belgium, Ireland, Netherlands, Portugal and Spain. Arranged by Växjö Municipality.

Vad ska Kalle äta? Om personcentrerade, pedagogiska och hälsosamma sjukhusmåltider.

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:00 -12:30, 13 september

Föreläsare: Kerstin Arvidsson och Susann Ask

De offentliga måltiderna har stor potential som verktyg för beteendeförändring, och vara normerande när det gäller hälsosamma matvanor. En sjukhusvistelse är en unik möjlighet att låta en person med kronisk sjukdom få prova på mat som kan förbättra behandlingen av sjukdom eller fungera förebyggande – trots detta fungerar maten på sjukhus sällan som ett pedagogiskt redskap. Seminariet arrangeras av Dietisternas riksförbund.

Individuella behov – samma förutsättningar. Nationella riktlinjer för specialkost

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:00 -12:30, 13 september

Föreläsare: Kerstin Berg, Gunilla Martinsson & Camilla Wiström

Lägesrapport kring de kommande nationella riktlinjerna för specialkost, som utarbetas av Kost & Närings fokusgrupp Förskola och skola, som varit ute på remiss under våren. Riktlinjerna beräknas vara klara vid årsskiftet. Seminariet arrangeras av Kost och Näring.

Växjö Konserthus - 13:00

Nya sorters kakor, utan laktos och ägg

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 13:00 -14:00, 13 september

Föreläsare: Hanna Bergström

Välkommen på ett inspirerande föredrag som bevisar att ”riktiga kakor” kan göras utan både ägg och smör! Hanna Bergström, författare till böckerna “Nya sorters kakor”och “Vegan Vegan!”, berättar om hur hon utvecklat fler än 60 unika och smarriga kakrecept baserade på vanliga råvaror som står i de flestas skafferier men trots det är helt växtbaserade. Seminariet arrangeras av Isberg förlag AB.

Växjö Konserthus - 14:00

Bidrar lokal mat till hållbar utveckling?

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 14:00 -15:00, 13 september

Föreläsare: Rebecka Milestad och Maria Wivstad

Lokal mat är en samlingsterm utan tydlig definition som används i olika sammanhang för att antyda en mer hållbar produktion. Ibland ställs ”lokalt” mot ekologiskt, under antagandet att de båda produktionsformerna konkurrerar om samma konsumenter och har olika svar på hållbarhetsutmaningarna inom livsmedelsproduktionen. Men detta synsätt leder fel! Seminariet arrangeras av EPOK.

Inspireras av Göteborgsmodellen – Tillsammans minskar vi matsvinnet!

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 14:00 -15:00, 13 september

Föreläsare: Christina Linnerhag

Välkommen till en inspirationsföreläsning om hur vi minskar matsvinnet i våra offentliga kök och restauranger. Du kommer att få höra om Göteborgsmodellen för mindre matsvinn och hur den blev en framgångssaga i Göteborg och nu är på väg att spridas över landet. På två år halverades matsvinnet i Göteborgs Stads kök, motsvarande 900 000 portioner på ett år. Seminariet arrangeras av CRKKL – Cirkulär ekonomi i Kronoberg och Kalmar län.

Växjö Konserthus - 15:30

Fri från hunger!

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 15:30 -16:30, 13 september

Föreläsare: FIAN och Nordbruk

Panelsamtal mellan FIAN, Nordbruk och politiker kring matsuveränitet och rätten till mat ur både globalt och lokalt perspektiv. Samtalet presenteras och leds av Växjö Fairtrade City. Mer information kommer inom kort.

14 september

Växjö Konserthus - 10:00

Bra mat för dig, din plånbok och planeten

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 10:00 -11:00, 14 september

Föreläsare: Hanna Olvenmark

Spelar det någon roll vad vi lägger på tallriken? Det är leg. dietist och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark övertygad om. Inte bara utifrån vilken påverkan det har på vår planet utan också på oss själva utifrån saker som ekonomi och hälsa.

Bra mat för dig som vill nå dina mål

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 10:00 -11:00, 14 september

Föreläsare: Kajsa Asp Jonson

Om du tänker dig att kroppen byggs upp av det byggmaterial du fått i dig via maten – då är det ganska självklart att du både mår bättre och får bättre resultat om du fokuserar på bra mat som ger dig näring och energi.

Vänninor till vänninor

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 10:00 -11:00, 14 september

Föreläsare: Golnoush Lundén Keshavarzi

Vänninor till vänninor är ett projekt som fått uppmärksamhet runt om i Sverige. Målgruppen är invandrarkvinnor som lever i ett utanförskap och en utsatthet på grund av psykisk och social ohälsa. Störst fokus för projektet är att stärka deras självförtroende samt att förbättra deras hälsa med hjälp av matlagning och gemenskap. Seminariet arrangeras av Alvesta kommun.

Växjö Konserthus - 11:00

Mat och hållbarhet - så här jobbar Coop

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:00 -12:30, 14 september

Föreläsare: Charlotta Szczepanowski

På föredraget får du insikt om vad som är väsentligt att adressera i livsmedelskedjan och hur olika matprodukter påverkar människan och miljön. Vi pratar om komplexa samband och reder ut fallgripar. Dessutom kommer vi prata om hur Coop arbetar och ge konkreta tips på vad du som konsument kan göra. Seminariet arrangeras av Coop.

Växjö Konserthus - 11:30

Välj vego

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:30 -12:30, 14 september

Föreläsare: Siri Barje och Frida Lund

Siri och Frida guidar er genom instagramfilter och hur man tar en fin matbild. Hur ska man tänka med ljus, komposition och tilltal. Vi pratar även om hur du kan välja vego och tillaga proteiner från växtriket. Välj vego!

Småländska gårdsbutiker & kaféer, På resa genom Sverige

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:30 -12:30, 14 september

Föreläsare: Ann-Charlotte Fägerlind

Ann-Charlotte presenterar olika landskap och de platser hon besöker på ett kärleksfullt och personligt sätt, i det här fallet Småland. Hon har en bred erfarenhet i yrket som fotograf och de vackra bilderna i böckerna På resa genom Sverige som lockar läsaren till utflykter. Seminariet arrangeras av Isabergs förlag AB.

Allt du vill veta om bröd, kolhydrater och gluten som du inte kan läsa om i tidningarna

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 11:30 -12:30, 14 september

Föreläsare: Maria Sitell

Seminariet arrangeras av Brödinstitutet. Mer information kommer inom kort.

Växjö Konserthus - 13:00

Superfoods från Småland

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 13:00 -14:00, 14 september

Föreläsare: Anna Blücher och Anna Sjögren

Idag är det trendigt att äta och leva hälsosamt men många tror att det krävs fröer, frukter och nötter från andra sidan jordklotet för alla som vill äta sunt. I själva verket finns det mängder av nyttiga råvaror och livsmedel att välja på av allt det som produceras i Småland och på Öland. Seminariet arrangeras av Länsstyrelsen.

Vattenbrist– vad gör man?!

Plats: Växjö Konserthus

Tidpunkt: 13:00 -14:00, 14 september

Föreläsare: William Hogland

Hela Öland och Kalmar län rödlistat pga av brist på dricks- och bevattningsvatten, är det så det kommer att se ut i framtiden? Seminariet arrangeras av Länsstyrelsen.