MAT2021

MAT2021 blir en MAT-vecka

I över ett decennium har evenemanget MAT varit en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid. MAT har årligen arrangerats andra helgen i september – men i år blir MAT en hel vecka! Mellan den 11 och 19 september 2021 planeras det för seminarier, tävlingar och andra aktiviteter kopplat till mat i Växjö och runtom i Kronobergs län. MAT-veckan avslutas den 18–19 september med en repris på fjolårets lyckade MAT-runda.

2020 skulle MAT firat 10-årsjubileum, men pandemin satte tidigt stopp för jubileumsplanerna. Det resulterade i ett annorlunda MAT där tältet på Stortorget ersattes av en MAT-runda, som blev mycket uppskattad av såväl besökare som producenter. Tidigare år har MAT-tältet haft ett flöde av 50 000 besökare under en helg, vilket inte är möjligt att genomföra i år heller. Pandemin påverkar planeringen av årets evenemang på flera sätt. Ett nytt inslag blir att aktiviteter fördelas under fler dagar och på fler platser.

– MAT har varit framgångsrikt och betydelsefullt för Växjö under flera år. Det är ett väl genomarbetat evenemang med ett unikt koncept som vi bygger vidare på. Många idéer har växt fram under åren och nu finns det möjlighet för oss att kunna spinna vidare och utveckla evenemanget, säger Karin Malm, huvudprojektledare för MAT2021.

Konserthusparken i Växjö
Konserthusparken i Växjö har blivit en självklar mötesplats med olika mattävlingar, det populära Matsvinnköket och andra aktiviteter kopplat till matproduktion. Lördagen den 11 september planeras flera aktiviteter i Konserthusparken och runt Teatertorget. Ambitionen är att på ett säkert sätt kunna genomföra favoriterna från tidigare år samt några nya inslag kopplat till försäljning, matupplevelser och tävlingar.

Seminarier för allmänheten, branschfolk och runt om i länet
Seminarier och föreläsningar har alltid varit en viktig del av MAT för att öka kunskapen om matens betydelse ur flera perspektiv. Det är ett forum för samtal och samverkan för både de som arbetar med mat och för allmänheten. Lördagen den 11 september planeras MAT2021 att starta med en heldag kostnadsfria seminarier för allmänheten i Växjö Konserthus. Följande tisdag den 14 september riktar sig seminarieprogrammet i Växjö till de som arbetar med mat inom privat och offentlig sektor. En utökning från tidigare år är att det kommer ges seminarier på andra platser i länet, vilket möjliggör att fler kan ta del av MAT. Det planeras även för digitala föreläsningar.

Vill du arrangera ett seminarium under MAT2021? Vänligen fyll i en intresseanmälan via länken.

Succén MAT-rundan kommer tillbaka
Förra året ställde MAT om och istället för ett MAT-tält på Stortorget i Växjö genomfördes en MAT-runda som blev en folkfest och en hyllning till de små matproducenterna, restaurangerna och gårdsbutikerna på Kronobergs landsbygd. I år planeras MAT-rundan att komma tillbaka helgen den 18–19 september 2021.

– Vi tror att efterfrågan på lokala produkter och upplevelser är större än någonsin och förra året visade på att det verkligen finns ett stort intresse för lokalt mathantverk och lokala råvaror. Därför känns det så roligt att MAT-rundan planeras även i år, säger Rebecka Wikström, projektledare för MAT-rundan.

Om du är mathantverkare och vill vara utställare i årets MAT-runda, vänligen anmäl dig via länken innan den 25 april.

OM COVID-19
Med anledning av Covid-19 följer MAT:s arbetsgrupp pandemins utveckling noga och arbetar i enlighet med Folkmyndighetens rekommendationer och restriktioner. MAT2021 planeras att genomföras på ett säkert och ansvarsfullt sätt och i dialog med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och smittskyddsläkare.