Med Anna Norström, frilansande mat- och resejournalist med fokus på Fine Dining.
Vad är hemligheten bakom maten på världens bästa restauranger? Det är ganska enkelt, egentligen! Det handlar om bra råvaror. Producenten, bonden, odlaren – det är där allt startar i det kugghjul som är en restaurang. Efter den industriella revolutionen glömde vi bort hur viktiga dessa nyckelpersoner är, såväl i hemmen som i resturangbranschen. Men för oss här i Norden blev det nynordiska matmanifestet ett uppvaknande!
I den här föresläsningen tar vi ett titt på hur nära samarbeten skapat världens bästa restauranger; ur ett makro- till mikroperspektiv. Vi kollar in goda exempel från i kök runt om i världen och Sverige, och vi pratar om vad en forager gör.
Föreläsningen avslutas med en intervju med Per Bengtsson på PM & Vänner som bland annat berättar om vad “Vänner” står för och hur de arbetar med att få lokala ingredienser på sina menyer.
Tidigare föreläsningar:
- 8/9 – Tre sätt att lyckas med din kommunikation.
Bianca Brandon Cox (Visit Sweden). - 15/9 – Hur blir man mathantverkare? Såhär kan Eldrimner hjälpa dig.
Anna Berglund (Eldrimner) och Elisabeth Erikson (Eriksons Cottage). - 22/9 – Regenerativt jordbruk och storskaligt naturbete.
Märta Jansdotter (Gröna Gårdar) och Bengt Svensson (Törlans Lantbruk). - 29/9 – Supermat från Småland.
Anna K Sjögren (Kostvetare och livsmedelsjournalist) och Anna Blücher (Lektor på Linnéuniversitetet). - 6/10 – Vilthanteringskurs
Pär-Ola Andersson (Skånska Vilt) - 13/10 – Småskaligt i storhandeln
Håkan Seiborg (ICA Maxi) och digitalt studiebesök på Stensåkra Chark & Deli. - 20/10 – Sälj mer i din gårdsbutik
Björn Salomonsson (RetailBjörnen) och digitalt studiebesök hos Rudenstams Gårdsbutik samt Långsryds Gårdsbutik. - 27/10 – Livsmedelsberedskap – vem bär ansvaret?
Samuel Palmblad (Kulturparken Småland), Max Hector (Länsstyrelsen Kronoberg) Mikaela Johnsson (Grisbonde i Hamneda). - 3/11 – Upphandling för små producenter
Jens Vikingsson (Måltidsresurs) och Magnus Hörberg (Holmahult Östregård Andelsodling). - 24/11 – Baljväxter som klimatsmart framtidsgröda
Pernilla Tidåker (Lektor på SLU) samt digitalt studiebesök på Kastebergs Gård. - 1/12 – Bonden – den nya stjärnan! Hur bra procentled bygger topprestauranger
Anna Norström, mat- och resejournalist med fokus på fine dining. Digitalt studiebesök på PM & Vänner.