Supermat från Småland

Behövs açaibär? Vi har ju lingon!

Idag är det trendigt att äta och leva hälsosamt men många tror att det krävs fröer, frukter och nötter från andra sidan av jordklotet för att äta sunt. I själva verket finns det mängder av nyttiga råvaror och livsmedel att välja på av allt det som produceras i Småland och på Öland. Några exempel på supermat från vår egen region är bönor, fullkornsbröd, lök och lingon.

Anna Blücher och Anna K Sjögren har nyligen sammanfattat de hälsomässiga fördelarna för råvaror som produceras i Småland och på Öland i en rapport, på uppdrag av Region Kalmar Län. Anna Blücher är lektor vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon är mikrobiolog med koppling till livsmedel och har undervisat inom området livsmedelsvetenskap inklusive mikrobiologi sedan 1980. Anna K Sjögren är kostvetare och frilansjournalist inom området livsmedel, konsumentfrågor och hälsa.

Och visst går det att odla nya grödor även i Sverige! Sötpotatisen har blivit en storfavorit för konsumenter, måste vi importera den? I Torslunda på Öland ligger Sveriges första ekologiska försöksodling av just sötpotatis. Vi gör ett studiebesök på anläggningen där projektledare Cecilia Kilbride från Länsstyrelsen i Kalmar berättar mer om den spännande satsningen.

Länkar för vidareläsning:

Anna & Annas rapport:
https://regionkalmar.se/samarbetsportalen/regional-utveckling/naringsliv/livsmedelsstrategi/nyheter-for-livsmedelsutveckling/halsotrend-ger-mojligheter-for-livsmedelsbranschen/

Länk till Hushållningssällskapets försöksodling i Torslunda:
https://hushallningssallskapet.se/tjanster/faltforsok/forsoksstationer/torslunda-oland/


Tidigare föreläsningar: